Gizli Kıyılan İmam Nikahı Makbul müdür?
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
Sayfa / 4
1234 Sonraki SayfaSon Sayfa

Gizli Kıyılan İmam Nikahı Makbul müdür? 2008-11-09 (14:57)
Püsküüt Püsküüt (püsküüüütüm)
Püsküüt Püsküüt (püsküüüütüm)
Üniversite öğrencileri arasında zaman zaman böyle uygulamaların yapıldığını duyuyoruz. İşte efendim “Biz arkadaşız, ileride evlenmeyi düşünüyoruz; gezip tozarken ellerimizi tutuyoruz vs. Haram olmasın diye nikah yapalım..” Üçüncü ya da dördüncü sınıf değil; ikinci sınıfta yapıyorlar bu nikahı… Birinci sınıfta tanışılıyor, ikinci sınıfta nikah, üçüncü-dördüncü sınıflar hüsran…

Hanefi mezhebinde bu tür nikah yapılmasının nikahın sıhhatine engeli yok. Yani kız velisinden habersiz, kendi iradesi ile kendi dengi bir erkekle şahitler huzurunda evlenebilir. Durum Şafi mezhebinde farklı, evlenmesi için kızın velisinden izinli olması gerekir. Hanefi mezhebinde, kızın evleneceği dengi değil ise veli o zaman müdahale edebilir, buna hakkı vardır.

Rasülullah Efendimiz (s.a.v.) “Cinsel duyguları ayaklanan insan, aklının ya tümünü ya da üçte ikisini yitirmiş insan gibidir.” Buyuruyor. Her iki taraftan birinin ya da ikisinin cinsi duyguları ayaklanmış ki bu kadar aceleciler. Bu durumda doğruyu düşünmelerini bekleyemezsiniz. Sonuç itibariyle mağdur olan kız olacaktır. Oldu ki herhangi bir nedenle birinin okuldan ayrılması gerekti. Erkek de boşamadı, resmi bir muamele yok ki… Erkeğin herhangi bir derdi yok maddi olarak. Ailesi yarın bir gün kızını evlendirmeye kalktığında ne olacak? Elini tutuyoruz, nikahlı olsak daha iyi olur, diyebilecek kadar düşünceye sahip bu kız şimdi kiminle evlenmeye kalksa nikahı kabul olmayacak. Nikahlı çünkü.

Fıkhi açıdan bu tür nikahın caizdir; ancak geleceği de düşünmek icabeder. Bu yaşa kadar yedirip büyüten anne-baba bir kenara bırakılmamalı, anne-babanın da evladının evliliğini görmek isteyeceği düşünülmelidir. Hangi ebeveyn evladının mürüvvetini görmeyi istemez? Anne hakkı vardır, duyduklarında üzülecekleri/yıkılacakları bir gerçektir.
2008-11-09 (18:48)
Alp Alp (alp22)
Alp Alp (alp22)
valla kardes sen cok iimsersin ya...ben su ana kadar flort ettigi icin imam nikahı kıydıran kimse goremedim.o kadar dusunceli olsa zaten o bezlerde taragı olmaz.yine de paylasım icin tesekkur
2008-11-09 (21:49)
Best Of Mb (MB69)
Best Of Mb (MB69)
alp22 demiş ki:
valla kardes sen cok iimsersin ya...ben su ana kadar flort ettigi icin imam nikahı kıydıran kimse goremedim.o kadar dusunceli olsa zaten o bezlerde taragı olmaz.yine de paylasım icin tesekkur

katılıyorum Gülüyor hem yazıda üniversite öğrencileri arasında imam nikahı nın yaygın olduğunu söylemiş,ilk defa duyuyorum bunu,kaynak nedir Şaşkın
2008-11-09 (21:56)
Best Of Mb (MB69)
Best Of Mb (MB69)
püsküüüütüm demiş ki:
Fıkhi açıdan bu tür nikahın caizdir; ancak geleceği de düşünmek icabeder. Bu yaşa kadar yedirip büyüten anne-baba bir kenara bırakılmamalı, anne-babanın da evladının evliliğini görmek isteyeceği düşünülmelidir. Hangi ebeveyn evladının mürüvvetini görmeyi istemez? Anne hakkı vardır, duyduklarında üzülecekleri/yıkılacakları bir gerçektir.

bu hususa dikkat edilmeli !
teşekkürler
2008-11-10 (12:15)
Recep İvedik (nines)
Recep İvedik (nines)
evlilik aslında iki kişi arasında yapılan bi hayat ve nesil antlaşmasıdır oyüzden diğer antlaşmalar gibi buda gizli olmamalıdır ama günümüzde imam nikahının bi geçerliliği kalmamıştır çünkü bir antlşmanın geçeli olması için resmi kayıtlara geçmesi gerekir keza bu Osmanlı dönemindede böyleydi 4halife döneminded Hz. Muhammed dönemindede. Nikahı bi imamın kıymasıyla nikah memurunun kıyması arasında hiçbi fark yoktur sonuçta dinimizde ruhban sınıfı yok (hiçbi şekilde sınıf ayrımı yok). yani imamlar hristiyan inancındaki rahipler gibi kutsal sayıln insanlar değildi. resmi nikahla imam nikahı arasındakitek fark resmi nikah kayıtlara geçer ve eşlerin hakları devlet resmiyetinde olur öteki taraftan günümüzdeki imam nikahında kişilerin vicdanına kalmıştır. onun dışında imam nikahında dualar okunuraynı şeyi resmi nikahtada yapabiliriz
2008-11-10 (17:52)
Tütü Bayrak (tütiye)
Tütü Bayrak (tütiye)
malesef ben böle yapan genclere cok şahit oluyorum..flört ederken günah olmasın diye imam nikahı kıydırıyorlar akıllarınca gecerli olduğunu düşünüyorlar..bide arkadaslarından şahit buluyorlar oldu bitti ne güzel.. ! kesinlikle her iki tarafında ailelerinden enz bir kişinin haberi olması gerekiyor(anne baba sartmı bilmiyorum)ama efendimiz (sav)zamanında resmi nikah yokmus günümüzde var ben önce resmi nikahın kıyılması gerektiğini düşünüyorum
2008-11-10 (18:11)
Deren Yılmaz (DEREN YILMAZ)
Deren Yılmaz (DEREN YILMAZ)
tütiye demiş ki:
malesef ben böle yapan genclere cok şahit oluyorum..flört ederken günah olmasın diye imam nikahı kıydırıyorlar akıllarınca gecerli olduğunu düşünüyorlar..bide arkadaslarından şahit buluyorlar oldu bitti ne güzel.. ! kesinlikle her iki tarafında ailelerinden enz bir kişinin haberi olması gerekiyor(anne baba sartmı bilmiyorum)ama efendimiz (sav)zamanında resmi nikah yokmus günümüzde var ben önce resmi nikahın kıyılması gerektiğini düşünüyorum

+1
2008-11-10 (18:48)
Zzeynep Öz (b249)
Zzeynep Öz (b249)
bence bu tarz imam nikahı kıyanlar sırf vicdanlarını rahatlatmak için yapıyorlar bunu yoksa geçerli olmadığının farkındadırlar..yani umarım..yoksa değiller mi Şaşkın
2008-11-10 (20:43)
Tütü Bayrak (tütiye)
Tütü Bayrak (tütiye)
b249 demiş ki:
bence bu tarz imam nikahı kıyanlar sırf vicdanlarını rahatlatmak için yapıyorlar bunu yoksa geçerli olmadığının farkındadırlar..yani umarım..yoksa değiller mi Şaşkın

kabul olduğunu düşünüyorlar ki vicdanlarını rahat hissedebilsinler..

(cümle düşük ve bozuk oldu sanki...)
2008-11-11 (01:29)
Tunç Doğan Çelik (venomscorpion)
Tunç Doğan Çelik (venomscorpion)
tütiye demiş ki:

+ Göz kırpıyor

püsküüüütüm demiş ki:
Üniversite öğrencileri arasında zaman zaman böyle uygulamaların yapıldığını duyuyoruz.

Bu tip uygulamalar imamhatip lisesi öğrencileri arasında daha çok yapılıyor. Çok iyi biliyorum.
Sayfa / 4
1234 Sonraki SayfaSon Sayfa