DÜNYANIN EN GENÇ YAŞTA PROF.OLMUŞ DAHİSİ NE DİYORR O BİR TÜRK!!!!OKTAY SİNANOĞLU
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
Sayfa / 2
12 Sonraki SayfaSon Sayfa

DÜNYANIN EN GENÇ YAŞTA PROF.OLMUŞ DAHİSİ NE DİYORR O BİR TÜRK!!!!OKTAY SİNANOĞLU 2008-11-02 (14:18)
Mina Şevval Arıcı (sanageldimcc)
"Insanlar istedikleri dili ögrensinler, ama egitim bir ülkenin kendi diliyle yapilir. Az bilenlerin hiç bilmeyenlere ögrettigi bilim, bilim degildir." diyor.
Örnekler veriyor, milletlerin yabanci dille egitim yaparak kimliklerini, bagimsizliklarini nasil kaybettiklerini, ama buna karsilik sömürgecilerin nasil kazandigini anlatiyor. Ve bunlari anlatan deha, yillarini Amerika'nin en büyük üniversitelerinde hocalik yaparak, dünyada konferanslar vererek geçirmis bir kisi.

Yabanci dil ögrenmenin bu kadar revaçta oldugu, dil bilmeyenin ikinci sinif vatandas muamelesi gördügü bir ülkede bu tür konusma önce ters gibi geldi, sonra Alman, Fransiz, Italyan, Ispanyol, hatta Isveç üniversitelerini düsündüm. Hiçbirinde kendi dillerinden baskasi kullanilmiyordu. Bilim dilini(!) seçen bir biz kalmisiz, anlasilan.Baska dilden okutulan bir bilim dali ülkenizde kullanilamadigi gibi yabanci ülkelerde de ise yaramayacak, çünkü o dili daha iyi konusanlar sizi geçecekler. O zaman ülkede bilim adami yetismeyecek, ülkeyi baska ufuklara tasiyan kimseler de... Çünkü dil kullandirmak ülkenin sömürgelestirilmesidir. Yabanci dili iyi konusanlar isletmeci, borsaci olur. Bilim ve digerleri o dili kendi öz dili olarak konusanlara kalir. Bunlar Sinanoglu'nun ileri sürdükleri.

Sinanoglu'nun en ilginç yaklasimlarindan biri de kendi ülkesinin yabanci dille egitim yapan bir üniversitesiyle ilgili anisiydi. Orta Dogu Teknik Üniversite'sinde kuramlari ile ilgili olarak verdigi konferansta ünlü bir profesörün yanina yaklasip kulagina "Burasi ODTÜ, lütfen Türkçe degil, Ingilizce konusun." dedigini anlatiyor.Oktay Sinanoglu sabaha kadar konustu. Ülkesinin gelecegi için, Türk insaninin gelecegi için. Çünkü dili kullanmamanin bir buçuk nesil sonra o milleti yok ettigini gözleriyle görmüstü ve bunun Türkiye'ye uygulanmasini istemiyordu. Sabah kiminle konussam bana Sinanoglu'ndan söz ediyordu. Amerika'da ve dünyada bilim dalinda büyük hizmetler veren, Nobel'e aday olan Meydan Larousse'da söz edilen bir adam kendisini bilimden sonra ülkesinin gelecegine adamisti.Bugün herkes onun söylediklerini ve bundan sonra yapacagini söyledigi savasi tartisiyor. Artik hiçbir sey eskisi gibi olmayacak.Ülkenin durumu karanlik ama en azindan onun gibiler, düsünenler, savasçilar var.
(Tuna Serim, www.internethaber.c
2008-11-02 (18:26)
Oğuz Yurtseven (garezhan)
yabancı dilde eğitim vasıflı mezunlar yetiştirir ancak prof. haklı bilime katkısı yoktur.

hem cambridge liler bunu düşünememişler mi almanca eğitim mesela... Göz kırpıyor !
hangi ülkede böyle sömürgeleşnleri saymayalım 2008-11-04 (13:46)
biz 1945 li yıllardan sonra yabancı dil ile eğitime başladık bakın yabancı dil bilimsel çalışmalr için araçtır bizdeyse durum tamamen farklı amaç haline gelmiş durumda. ingilizce evrensel bir dil filan değildir madem yabancı dil dersi konulcak niye japonca çince konulmuor ve illa ingilizce sizce tuhaf değil mi Gözlerini yuvarlıyor cezayirdeki insanlara gidip fikirlerini alırsanız onlar da evrensel dilin farnsızca olduğunu söylerler ama şu da bir gerçek biz dilimize gereken özeni gösterip bilimsel anlamda kendi dilimize çeviriler yaparak da çok yol katedebilirdik diye düşünüyorum...prof.dr oktay sinanoğlunun kitapları sizin sorularınıza daha iyi cevap verebilcek bence
2008-11-04 (16:56)
Alp Alp (alp22)
Alp Alp (alp22)
ya gecin bunları ya..soz konusu egitim bilim gibi insanligin ortak degerleri olunca millilik de ne oluo..hukuk egitimini adam akıllı almak istersen nasıl sadece turkceyle alacaksın...turkiyede kursusu bile kurulmamıs modern bilimleri turkceyle nasıl vereceksin..yok sinanoglu ole demiste..yani sinanoglu buyuk insan ama o da bi yastan sonra sacmalamaya basladı...somurgeden somurulmekten korkuorsanız bununla savasım hadi herseyde millileselim soylemiyle olmaz..kendisine gonderilen onu sisiren mektupları kitaplarında yayınlı**** biraz da millete gaz vererek buyuk insan olunmaz..neymis efendim ataturkten sonra bu ulkeye gelmis en faydalı insanmıs.
2008-11-04 (18:56)
bugüne kadar yabancı dilde eğitimle bilme katkımız neredeyse sıfır ilk 500 de üniversitemiz bile yok çok iyi diye bildiğimiz üniversitelerimizin avrupada geçerliliği yok..yanabcı dilde eğitimin öğrencilere statü atlattırmaktan başka bir faydası yok..
2008-11-04 (21:20)
arkadaşım senin yetişmiş bilim adamlarına bile saygın yok ki sen ne yaptın ki neyi icat ettin anlatsana Şaşkın: Fikir
2008-11-06 (04:19)
Tunç Doğan Çelik (venomscorpion)
Tunç Doğan Çelik (venomscorpion)
alp22 demiş ki:
ya gecin bunları ya..soz konusu egitim bilim gibi insanligin ortak degerleri olunca millilik de ne oluo..hukuk egitimini adam akıllı almak istersen nasıl sadece turkceyle alacaksın...turkiyede kursusu bile kurulmamıs modern bilimleri turkceyle nasıl vereceksin..yok sinanoglu ole demiste..yani sinanoglu buyuk insan ama o da bi yastan sonra sacmalamaya basladı...somurgeden somurulmekten korkuorsanız bununla savasım hadi herseyde millileselim soylemiyle olmaz..kendisine gonderilen onu sisiren mektupları kitaplarında yayınlı**** biraz da millete gaz vererek buyuk insan olunmaz..neymis efendim ataturkten sonra bu ulkeye gelmis en faydalı insanmıs.

Tebrikler hoca. İşte bu !

Madem ki bu kadar milli duyguları gelişmiş bir bey efendi bu Oktay Sinanoğlu; Amerikada ne işi var ?
Neden gelip de Türkiyede eğitim vermiyor ?

Neden gidip de elin Amerikalarında yabancı dille, elin gavuruna eğitim veriyor ? Hem o eğitimi verirken Amerikalılara Türkçe mi hitap ediyor ? Türkçe mi öğretiyor onlara ? İngilizce ile eğitim vermiyor mu ?

Öyleyse ne bu şovenizm ?

Demek ki neymiş ?

Yoksula bu dünya dar dünyasıymış,
Paran varsa dostun var dünyasıymış,
Ar dünyası değil, kar dünyasıymış...
2008-11-06 (09:49)
Alp Alp (alp22)
Alp Alp (alp22)
yetismis bilim adamlarına saygı baska onları peygamber gibi gorup her zırvaladıkları mevzuda elestirmeden kabullenmek baska..oktay sinan oglu da yurdum insanı gibi bi yastan sonra oturup siyaset konusmaya baslıor..karın doyurmayan mevzular.o kadar bos beles onun alanını ilgilendirmeyen konferanslar verecegine kitaplar yazacagına otursun bir kac tane de turk bilim adamı yetistirsin
sanageldimcc demiş ki:
arkadaşım senin yetişmiş bilim adamlarına bile saygın yok ki sen ne yaptın ki neyi icat ettin anlatsana Şaşkın: Fikir
2008-11-06 (17:05)
venomscorpion demiş ki:
alp22 demiş ki:

Madem ki bu kadar milli duyguları gelişmiş bir bey efendi bu Oktay Sinanoğlu; Amerikada ne işi var ?

Neden gidip de elin Amerikalarında yabancı dille, elin gavuruna eğitim veriyor ? Hem o eğitimi verirken Amerikalılara Türkçe mi hitap ediyor ? Türkçe mi öğretiyor onlara ? İngilizce ile eğitim vermiyor mu ?

Öyleyse ne bu şovenizm ?

Demek ki neymiş ?

şövenizmle ne ilgisi var adam ne söylüyo siz ne anlıyosunuz.

neler dediğinizin farkında mısınız yurtdışında yaşayan 5 milyonu aşkın vatandaşımız var bunları milliyetçi olmamakla suçlayamazsınızç

çarpıtmayın anlamıyorsanız yorum yapmayın!
2008-11-06 (18:33)
Alp Alp (alp22)
Alp Alp (alp22)
yazdıgını okuyabilsek anlıcaz da yorum yapcaz da...yurtdısında yasayan vatandaslarımızla yabancı dilde egitime hayır kampanyasınınne alakası var asıl...yabancı dili olmasa su anda oktay sinanoglu oktay sinanoglu olmazdı.neyse bu konuda cıvıdı..yine basladı sen cahilsin sen anlamıorsun tripleri
garezhan demiş ki:
venomscorpion demiş ki:
alp22 demiş ki:

Öyleyse ne bu şovenizm ?

Demek ki neymiş ?

şövenizmle ne ilgisi var adam ne söylüyo siz ne anlıyosunuz.

neler dediğinizin farkında mısınız yurtdışında yaşayan 5 milyonu aşkın vatandaşımız var bunları milliyetçi olmamakla suçlayamazsınızç

çarpıtmayın anlamıyorsanız yorum yapmayın!
Sayfa / 2
12 Sonraki SayfaSon Sayfa