Öncelikle Merhabalar,
Turkstudent.com'da okul ve egitim hakkında öğütler vermek ne benim nede başkasının haddine değil.Bunu yazarken belki yeni gelecek arkadaşların kafasında bazı soru işaretlerini gidermesi açısından yazıyorum.
Çoğunuz danışmanlık firmaları,öğrenci birlikleri veya tanıdıklarınız tarafından Bulgaristan'daki Üniversitelere yazıldınız.Türkiye'de bir Şehri kazanınca öğrenci o sehri cogu bilmeyerek gider ve bır cok kafasında soru işaretleri olur.Başka bir ülkede kesinlikle olacaktır.Msnlerde gelecek arkadaşlarla istişare yaptıgımız zamanlarda okula kayıttan çok burası hakkında bilgiler vermeye çalıştık veya buraya gelme şansınız var ise oncelıkle sehır ve okulu gezmesını istediği ve bu surecte rehber olmayı kendımıze borç bildik.Bu şekilde yardımcı oldugumuz arkadaslar oldu.Tabiki öss den daha ne olcagı bellı olmadıgı ıcın bu anlattıgımı belkı yapmak gereksız oldugu için bize msn yolu ile sorular geliyor.Elimizden geldiğince sorularınızı cevaplayabildiğimi düşünüyorum.
Bu kısmı bırakıp şimdi heyecanla onaylarını bekleyen arkadaşlara gelirken yanlarında olması gerekenler,Vize ücretleri,vizenin alınırken izlenecek yollar vb. konuları bu başlık altında vermeye çalışacam.Konunun başka konulara çekilmemesi için rica ediyorum aynı çizgide devam etsin.
Gelelim şimdi getirmemiz gerekenlere 
Diğer Konu başlıklarımızı başka mesajlarda uzun uzun yazıcam.
1) Yorgan ve Yastık ( Havası Alınmış şekide olanlar yerde kaplamaz)
Diyeceksiniz Bulgaristan'da bunlar yok mu.Tabiki var ama bir çok işiniz olcak onu alcak vakıt bulamayabilirsiniz.Veya sizinle ilgilinen kişiler sadece sorumlulukları dahılınde işlerini yaparlar bu şiddetle tavsiyemdir arkadaşlar.
2) Ziraat bankası da olsa yuksek havele ucretlerı oldugu ıcın ve geldıgınızde okulunuzun ilk taksıtı,2 aylık gecınecek paranız,oturum ucretınız olmak üzere yanınızda euro yapıp paranızı getirin ve geldıgınızde ziraat bankanıza yakın zamanda kullanmıyacağınız kısmı yatırın.
3)En az 1 adet sucuk,salam,zeytin,peynir.Bunları bavulunuzun bir kısmına yerleştirin.Türkiye'deki ağız tadınız olmadıgı ve müslaman oldugumuz için domuz etini yiyemedıgımız ıcın zorluk cekebılırsınız.Bu Türkiye'den gelirken dusunmedıgınız bısey ama ayran'ına bıle alısmanız zaman alıcak
4)Askerlik problemi olan arkadaşlar:
-İkametgah Belgesi
-Nüfus cuzdanı Fotokobisi noterlı olmazsa 14 dolar verıp burda onuda halledebilirsiniz.
-Diploma Fotokobisi noter onaylısı
-Askerlik Şubenizden askerlik durum belgesi
Bu saydıklarım öğrenci Dosyası için gerekiyor. Türk konsoloslugundan açılacak.Geri kalan evraklardan Sofya'da elinizdeki ve okuldan alacagınız ogrencı belgesı ile hallediyorsunuz.
5)İngilizce sözlük,bulgarca sözluk ve bulgarca konuşma klavuzu.Bulgarca konuşma klavuzu dili öğrenmek için değil ama aşinalığınızı ve oturup ders çalışmak istediğinizde gerekecektir.
6)Eğer imkanınız varsa Notebook getirmeniz.İnternet'İn hızlı olması ve daha uygun gorüşme imkanı olduğu için Aileniz ve sevdiklerinizle iletişimiz hep internetten olucak.Eğer notebook'u olmayan arkadaslar varsa Bulgaristan'da uygun alabileceklerini belirtiyim.Ve tax-free yolu ile sınırdan yüzde 20 odemesınıde alabılırsınız.Elektroniklerde böyle olduğunu hatırlıyorum.
Bu yazıyı yazarken sizlerin yerine kendimi koyarak yazdım.Eğer benim bulunduğum şehirde ihtiyacı olan arkadaşlar olursa iletişime geçebilirsiniz.Şu an yardımlarına koştuğumuz arkadaşlar gibi sizinkinede elimizden gelen yardımı yaparız.Bulgaristan'daki Türklerin diğer üniversite hayatının diğer ülkedekiler gibi daha birlik beraberlik içinde olması için birbirimizin arkasında durmalıyız.Bu başlığa zaman buldukca Bulgaristan'da eğitim hakkında bilgilendirecem.
Saygılar
Çağrı DURAN