INGILIZCE NASIL OGRENILIR? IYI BIR OGRENCI, FUTBOLCU TANJU COLAK GIBIDIR.
Yeni Konu Aç Cevap Gönder
INGILIZCE NASIL OGRENILIR? IYI BIR OGRENCI, FUTBOLCU TANJU COLAK GIBIDIR. 2008-10-08 (02:51)
A. Emre Yuksel (Londoner)
A. Emre Yuksel (Londoner)
Ogrenci arkadaslarimiz Turkiye den binbir zahmetle buraya (ingiltere ye) geliyorlar.Okul secimi, sponsor bulmak, annenizin altinlarinin bozdurulmasi, babanizin emekli ikramiyesinin bir kisminin harcanmasi, vize basvurusu, vize bekleme heyecani,ucak biletini ucuza getirme cabalari, birakilan isler, ayrildiklari mevkiler,uzak kalinan anne baba, yegen, kardes, Ingiltere ye gidecegim diye reddedilen is teklifleri, hatta reddedilen evlenme teklifleri, ve ertelenen evlenme planlari dusunuldugunde Ingiltere ye gelen arkadaslarin ne buyuk fedakarliklar yaptiklari acikca gorulur. Butun bu fedakarliklar nicin yapilmaktadir? Bir yabanci dil ogrenmek icin, yeni bir ulke gormek ve yeni insanlar taniyip ufkumuzu genisletmek ve buradan alinan setifika ve diplomalarla Turkiye ye donup kazancli bir sekilde hayatimiza devam etmek icin.. O halde burada oyle disiplinli olmali ki, her animizi bu amacimiza gore yasamali ve kendimize her gecen gun " buraya gelmeme degdi" dedirtecek isler yapmaliyiz.

Bu islerin basinda Ingilizce yi en iyi sekilde ogrenmek gelmektedir. Zira pek cok ogrenci arkadasimizin ilk ve tek amaci budur. Bazi ogrencilerimiz ise Ingilizce ogrendikten sonra yuksek lisans vb programlara devam etmektedirler. Bu durumda da yine Ingilizce nin en iyi sekilde bilinmesi elzemdir, zaruridir, mecburidir.

Peki, Ingilizce ogrenme konusunda gereken cabayi sarfediyor muyuz? Isi geregi her hafta onlarca ogrenci arkadasla gorusen bir kisi olarak; Turkiye den gelen ogrenci arkadaslarimizin Ingilizce ogrenme konusunda gereken cabayi gostermediklerini musahade ettim, bu sebeple bu saatte( 00.30)bu yaziyi yazma ihtiyacini hissettim.

Ingilizce ogrenmek herseyden once "firsatlari degerlendirebilme yetenegine baglidir" Turkiye ve Avrupa Gol Krali Tanju Colak, firsatci bir futbolcuydu, bazilari ona "belesci"dediyse de bu kisiler O nun efsane bir golcu olmasina engel olamadilar. Tanju, golun kokusunu alirdi, ona gore yerde beklerdi, ona gore pozisyona girerdi.Iste , Ingiltere'de Ingilizce ogrenen ogrenci de boyle olmalidir. Ingilizce nerede ogrenilir, nereye giderse ne kadar kelime ogrenilir bunu cok iyi bilmelidir.

-Bir coffee shop ta otururken yaninizda kravatli - takim elbiseli iki Ingiliz beyefendi oturuyor..Caktirmadan konusmalarini dinleyin, duyabildiginiz kelime ve kaliplari not edin.(bu saygisizca bir davranis gibi gorunse de, siz bunu iyi bir amac icin ve baskalarini rahatsiz etmeden yapiyorsunuz, bu sebeple sanirim mazur gorulur Gülümsüyor )

-Sirada bekliyorsunuz, kasiyer sizin onunuzdeki bayanla konusuyor, bu konusmalari da dinleyin.Bu tur konusmalar sosyal alandaki konusmalardir, gizliligi yoktur. O konusmalardaki tonlamaya ve telaffuza dikkat edin.

-Yine bir coffee shop ta arkadasinizi bekliyorsunuz. Saga sola bakip zaman gecirirken, duvarda gordugunuz levhalardaki bilmediginiz kelimelerin anlamini hemen sozlugunuze bakip ogrenin. (yani yaninizda surekli olarak bir sozluk tasiyin-Ingilizce yerinde -on the spot-ogrenilir, sonra eve gidince derseniz o kelimeleri unutursunuz )

-Onunuzden bir otobus gecti, uzerinde bir reklam var. Onda bilmediginiz kelimeler varsa hemen ilk firsatta (5 dk icinde)o kelimenin anlamini ogrenin.Sonraya birakmayin, zira o otobus belki bir daha onunuzden gecmez. Gülümsüyor

-Otobus soforu bir anons yaptiginda cok iyi dinleyin, bu anonslarda cok onemli kelimeler gizlidir. Bu anonslardakii kelimeleri hemen ogrenin ve o otobusten inince hemen ilk gorustugunuz arkadasinizla konusurken kullanin. "SONRA yaparim" demeyin.O sonra larin sonu gelmezz..
(Bir kac sene once bir gun southwark undergorund istasyonunda trene binecekken gorevli anons yapti " this train is ready to proceed !" O anda, proceed kelimesinin anlamini bilmedigim icin bu kelimeyi ogrenmem gerektigini dusundum. Trenin gitmesini bekledim. Tren gidince de gorevliye bu kelimenin anlamini sordum. O da guzelce acikladi..Ben iki dakika sonra gelen trenle yoluma devam ettim, cok onemli bir kelimeyi ogrenmis olmanin huzuruyla... )

-Yolda yururken yerde bir gazete gordunuz, mansette onemli bir haber var ama bilmediginiz kelimeler oldugu icin anlayamadiniz. O gazete parcasini alin, eve goturun ve evde o mansetteki bilmediginiz kelimeleri ogrenin.

-Ingilizceyi daha iyi bilen ve uzun senelerdir Ingiltere de yasayan Turklerden de istifade edin. Uyesi oldugum Nihavend grubunda keman calan ve Ingiltere sevilen bir sahsiyet olan Cahit Baylav Bey bir topluluk onunde Ingilizce konusurken can kulagiyla dinlerdim.Cahit Bey her iki dile de hakim oldugu icin O nun konusmalari buyuk bir isabet(accuracy) ve dogruluk payi tasiyordu.

Bazen ogrenci arkadaslarimizla sohbetler esnasinda, konusmalarim arasinda Ingilizce de cok **** kullanilan bazi ifadelere de yer veriyorum. Ogrenci arkadaslarimizin cok azi bunlara dikkat ediyor. Halbuki, bir Ingilizce ogrencisinin "antenleri surekli acik olmali", faydali bir kelime, kalip, deyim, gordugunde onu hemen kapmali, once yaninda her zaman tasidigi bir not defterine yazmali, sonra da evde sozlugune bakmali..Bos bos dinlememeli, dikkat ve konsantrasyon eksikligi olmamali..Adeta bir kayit cihazi gibi, gordugu ve duydugu her kelimeyi aninda defterine yazmali, sonra da hafizasina almaya calismali.

Kisacasi, az once de soyledigim gibi, Ingilizce ogrencisi , Tanju Colak gibi olmali, firsatci olmali...Ingilizce kelime ogrenmek ve pratik yapmak icin surekli firsat kollamali. Hangi durum , yer, ve pozisyonda hangi kelimeyi ogrendiginin ve ogreneceginin hesabini iyi yapmali..

Yazinin basinda yapilan fedakarliklara ve cekilen zahmetlere degsin istiyorsak o zaman son derece akilli bir sekilde butun mesru (yasal) ve ahlaki firsatlari kullanarak Ingilizce ogrenmeye konsantre olmaliyiz.

Butun ogrenci arkadaslarima basarilar diliyorum.

londinium.edu@hotmail.com
"bir munasip zamanda, bulusalim london'da" Gülümsüyor
2008-10-14 (15:33)
Suleyman Gunal (sethen)
Suleyman Gunal (sethen)
abi ne desem ki simdi:)
gercekten senin gibi olaylari tespit eden ve insanlara yol gosteren az
tesekkurler
yerinde tespitler 2008-10-19 (18:07)
Pe Cr (penelope cruz)
Pe Cr (penelope cruz)
Sevgili Londinium,
Cok yerinde tespitlerde bulunmussun.Ben de bir ogrenci olarak diger
arkadaslarima sunu tavsiye ediyorum.Binlerce pound oduyoruz ingiltere`nin dil okullarina ve en onemli olani zamanimizi harciyoruz (paradan daha onemli) zamanimizi ingilizcemizi gelistirmek icin calisalim ve hic birseyi ertelemeyelim....
Guzel tavsiyelerin icin cok sagol Emre...
2008-10-25 (23:53)
Zafer N.A (zafi)
Zafer N.A (zafi)
Londoner'in dediklerine aynen katiliyorum. Bazen burda neden bulundugumuzu unutabiliyoruz. Emegimizi bosa harcamamak lazim.

Bir kac yorum:
Coffee Shop'ta birilerini dinleyip not almak bazen yanlis anlasilabilir. Mesela sizi casus sanabilirler Gülümsüyor Sahsen buraya ilk geldigimde dikkatimi ceken seylerden biri azicik da olsa biraz yabanci-ayrimciligi var; tahminim Londra'da daha azdir. Sessiz bir sokakta ayni kaldirimda paralel yurudugunuz bir Ingiliz birazcik degisik haraketler sergileleyebiliryor. Tuhaf bir ornek oldu ama aklima baska gelmiyor...

Ayrica karsidakini cok cok dikkatli dinlemek lazim cunku bazen cumlenin anlamini tamamindan cikarip, masum gorunen cok onemli kelimeleri anlamadan gecebiliyoruz...
Ben sahsen telefonumun not kismina yaziyorum, eve gelince bakiyorum anlamina.

Bir iki eklenti:
Firsat bulunca cumlede kullanin yeni ogrendiginiz kelimeleri. Boylece telavuzuna alisirsiniz.
Sky uydu televizyonunuz varsa altyazi ozelligini acin (help tusunda). Bir cok program alt yazi secenegi veriyor. Altyazi Ingilizce ama konusulan kelimelerin hepsi gozunuzun onunde...
Ve de anlamadiginiz birsey soylendigine, karsidakine tekrar etmesini ya da yavas soylemesini rica etmekten cekinmeyin.
2008-11-11 (22:55)
Şenol Mete (snlmete)
Şenol Mete (snlmete)
valla cok muhtesem bı sekılde acıklamıssın tşk basvuru yaptım nasıpse gelicem bunlarıda kulagıma kupe yaptım dualarınızı beklıorum saygılarımla...
2008-11-13 (03:54)
Özmen Çelik (ozmen_celik)
Özmen Çelik (ozmen_celik)
emre hocam iyi bir konuya deginmisin o guzel yorumunla agzina ve parmaklarina saglik Gülümsüyor

Şaka yapıyor Göz kırpıyor Göz kırpıyor Göz kırpıyor
2008-11-15 (21:38)
Abb Abb (sofyatek)
Abb Abb (sofyatek)
gidin çince öğrenin daha çok işinize yarar ingilizce bilmeyen mi kaldı Çok mutlu
2008-11-20 (13:02)
Gamze Erdemir (azusena87)
Gamze Erdemir (azusena87)
yazılanları bir solukta okudum tavsiyeler için teşşklerr Göz kırpıyor